piątek, 19 lutego 2016

Pizza z patelni!

Piątek, piąteczek, piątunio! :) Każdy cieszy się z okazji tego dnia, a ja, kilka tygodni temu pierwszy raz zrobiłam pizzę z patelni. Co mogę powiedzieć? Rewelacja! Żadnego wyrastania ciasta, żadnych skomplikowanych składników, a że zakupy zrobione w piąteczek to wszystko, co potrzebne znalazło się w lodówce.

Składniki:

Ciasto:
ok 200 g mąki (jaką lubicie :))  *
50 ml wody
50 ml mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sos:
3 łyżki keczupu
łyżka koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie (lub inne, które lubicie)

Składniki na pizzę: (moja była piątkowa, więc bezmięsna :)

ser żółty
ser mozarella
pomidory świeże
pomidory suszone
szczypiorek
cebula
oliwki (nie dodaję, bo nie lubię)
papryka
pieczarki (wcześniej podsmażone)


Przepis podaję oczywiście w taki sposób, jak ja robię wszystko, czyli tak, aby jak najmniej czasu marnować.

Drobno kroimy pieczarki i smażymy na łyżeczce masła klarowanego, dodajemy majeranek i na końcu sól. W czasie smażenia zabieramy się za ciasto!

Ciasto: Wszystkie składniki suche mieszamy, dodajemy składniki mokre i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto się klei, dodaj mąkę, ale uważa, aby ciasto nie było bardzo twarde. Musi mieć typową konsystencję ciasta na pizzę, lekką i pulchną :)

Rozgrzewamy patelnię dosyć mocno i smarujemy ją olejem (nie wlewamy bezpośrednio). Rozwałkowujemy ciasto. Kiedy patelnia jest nagrzana nasz rozwałkowany placek kładziemy na patelni. Ciasto musi mieć grubość około 4mm, nie polecam zbyt grubego, chociaż ja boki zawsze zostawiam grubsze. Placek przykrywamy pokrywką i na niezbyt dużym ogniu pieczemy od 7-10 minut z jednej strony.

Sos: No to mamy całe 10 minut na przygotowanie sosu i składników! :) Cebulę i czosnek kroimy, mieszamy z keczupem, przecierem pomidorowym i ziołami. Ilość sosu, ilość samego keczupu, czy też przecieru zależy od nas, ponieważ jeśli lubimy bardzo dużo sosu to robimy więcej, jeśli mało - robimy mniej. Easy :)

Składniki: Kroimy wszystkie składniki. Ja układam: ser żółty, ser mozarella, pomidory świeże, pomidory suszone, papryka, a na wierzch pieczarki odsączone z wody. Chodzi o to, aby pieczarki nie oddały wody do ciasta, woda z nich oraz z pomidorów pięknie zatrzymuje się na serach :) Całość posypuje ziołami.

Po 10 minutach odwracamy placek na drugą stronę, smarujemy sosem i układamy składniki - jak wyżej., przykrywamy patelnię. Jeśli nie zdążysz zrobić wszystkiego w ciągu 10 minut, po prostu zmniejsz ogień pod patelnią maksymalnie lub zdejmij ją na moment.


Uwierzcie mi, że nie ma nic prostszego i szybszego :) Oczywiście prostsza jest jajecznica lub tosty, ale smak tej pizzy w porównaniu z czasem, jaki musimy poświęcić na jej przygotowanie... SZOK! :)

* kiedy robiłam pierwszy raz użyłam samej mąki orkiszowej, za drugim razem zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią - zawsze wyszła!

Miłego dnia!

4 komentarze:

  1. O, super że wracasz. :*
    Na podobną pizzę z patelni kiedyś znalazłam przepis w internecie iii... była okropna. :/ Ale skoro ten przepis już wypróbowałaś to może i ja powinnam dać jej drugą szansę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wracam, nie wracam.. Ferie mamy w szkole, więc coś mogłam zrobić, może uda się na dłużej :) Ale w weekend znowu studia, więc.. sama rozumiesz :D

      Usuń
    2. No rozumiem. ;)) W każdym razie fajnie się Ciebie czyta i świetne pomysły podrucasz więc chcę częściej posty! :D

      Usuń
    3. No to będę się motywować :D :*

      Usuń

Ślicznie dziękuję za komentarz i zapraszam po następne dobroci! :)