piątek, 16 maja 2014

Ciacho jogurtowo-cynamonowe bez miksowania!

ZNOWU ciasto! Nic na to nie poradzę, że tak bardzo je lubię :D To ciasto zaczerpnęłam z bloga Mała Cukierenka kiedy oczywiście szukałam czegoś bez miksowania i najlepiej z cynamonem.
KOCHAM cynamon. Kiedy robię ciasto marchewkowe, takie bakaliowe, babeczki, COKOLWIEK do czego pasuje cynamon i przyprawa korzenna, oczywiście od razu wsypuję. To tak przepięknie pachnie, że nie da się tego opisać :)

Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam naprawdę wspaniałe ciasto, wilgotne, przepyszne i pachnące, i dziękuję autorce, że je stworzyła, ponieważ stało się jednym z moich ulubionych :D

 http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2014/05/logo.png

Kilka dni temu pierwszy raz usłyszałam o Światowym Dniu Pieczenia! Przypada on 18 maja, czyli w niedzielę. Zapraszam Was do upieczenia czegoś dla swojej bliskiej osoby, osób lub przyjaciół. Ja na pewno upiekę dla rodziny, może zostanie coś jeszcze na poniedziałek dla ludków! Mam nadzieję, że wystarczy mi czasu przy weekendowym zamieszaniu!

Zapraszam na przepis :))

 

Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

Rozgrzewamy sobie piekarnik do 150 stopni.
Mieszamy mąkę, sodę, cukier i sól.
W osobnej misce mieszamy jajka, śmietanę, olej, a następnie wszystko wraz z rodzynkami dodajemy do suchych składników. Ciasta nie trzeba miksować! :)
W jakiejś małej miseczce mieszamy 3 łyżeczki cynamonu i 80g cukru.
Następnie smarujemy naszą keksówkę (30cm na 12 cm) masłem i zaczynamy nakładać 1/3 ciasta. CAŁE spód posypujemy cynamonem z cukrem, aż będzie brązowa warstwa. Później kolejna partia ciasta, którą posypujemy i jeszcze jedna warstwa, którą także posypujemy. 
Kolejnym krokiem jest "przecięcie" ciasta wzdłuż keksówki i zrobią się tak jakby trzy paski, które oczywiście się zleją, ale w środku się pięknie cynamon z ciastem wymiesza. Na górze zrobi się cudowna posypka z naszego cukru z cynamonem i można ciasto pałaszować po upieczeniu go w tych 150 stopniach przez jakieś 65-70 minut z termoobiegiem :)








Smacznego i dobrej nocki!



2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za komentarz i zapraszam po następne dobroci! :)