Pieczarki mają baaaardzo mało kalorii :)) więc można je jeść, jeść i jeść. W zeszłym roku robiłam sobie nawet na ognisku takie zwykłe, nabite na patyk. Jakie były pyszne i soczyste! A teraz faszerowałam i nieźle się tym najadłam bez tej nieszczęsnej piersi :)
Składniki:
pieczarki ( około 17)
mięso mielone ( 1/2 kg)
cała cebula lub połowa (jak kto woli)
2 ząbki czosnku
przyprawa chilli
zioła prowansalskie
sól
pieprz
starty żółty ser (lub inny)
Po umyciu pieczarek odrywamy delikatnie nóżki i kroimy je w kosteczkę.
Na patelni podsmażamy cebulę z nóżkami pieczarek, pod koniec dodajemy czosnek, aby się nie spalił a następnie mięso. Mięso rozdrabniamy jak najbardziej się da! Do tego dodajemy wszystkie przyprawy - sól i pieprz do smaku. Można dodać także szczypiorku lub koperku do środka.
Kiedy farsz nieco ostygnie, wkładamy do pieczarek i przykrywamy żółtym serem. Następnie kładziemy na grilla, a później zadowalamy nasze kubki smakowe! :)
Tę potrawo-przystawkę-przekąskę można również zrobić w piekarniku, wtedy mięsa nie trzeba wcześniej smażyć. Jednak pieczarku w piekarniku robią się lekko czarne, a na grillu są brązowiutkie!
Enjoy your meal!
osmaniye
OdpowiedzUsuńrize
sakarya
samsun
sivas
1FD